Dålig andedräkt

Dålig andedräkt kanske inte direkt kan klassas som en sjukdom men de som har en dålig andedräkt lider verkligen av det. Deras partners och närstående blir också drabbade eftersom de är personerna som får stå ut med lukten.

Att ha dålig andedräkt är idag ett socialt mycket starkt stigma. Många lider så av det att de inte vågar delta i sociala aktiviteter. Skammen är alltför stor. Därför är det viktigt att man verkligen försöker göra något för att lösa problemet.

Historiskt sett så har dålig andedräkt inte setts ner på lika mycket. Många menar att det var i samband med en uppmärksammad reklamkampanj för munvattnet Listerine som dålig andedräkt blev ett problem för många. Kampanjen uppmärksammade folk att känna efter hur de luktar samt att andra luktade på din andedräkt.

Hur vet man om man har dålig andedräkt?

Photo: renjith krishnan/freedigitalphotos.net

Photo: renjith krishnan/freedigitalphotos.net

Det är ju ibland svårt att känna själv om man luktar illa ur munnen. Det vanligaste, att andas i handen och lukta, är inte alltid så bra. Ett tips är att slicka på en sked eller motsvarande och vänta 10-15 sekunder. Lukta seden på skeden så känner du vad andra känner.

Om du har en god vän så kan du förstås fråga honom eller henne. Han eller hon kanske redan känner till att du har dålig andedräkt men aldrig vågat säga något. Om du frågar först så vågar han eller hon troligtvis vara ärlig.

 

 

 

Orsaker till dålig andedräkt

Det kan finnas många möjliga orsaker till varför man drabbas av en dålig andedräkt. Men den allra vanligast orsaken är att det samlats bakterier inne i munhålan som då orsaker den dåliga lukten.

Tillfälligt dålig andedräkt drabbas i stort sett alla av någon gång. Det kan uppstå när man exempelvis ätit stark mat, druckit alkohol eller rökt cigaretter. Detta går dock normalt över. Vissa lider dock av kroniskt dålig andedräkt, vilket betyder att den dåliga lukten är konstant och behöver kontinuerlig behandling för att lindras. Cirka en halv miljon svenskar beräknas lida av kroniskt dålig andedräkt.

Behandling

För det första så kan man effektivt förebygga dålig andedräkt genom att hålla en god munhygien. Alltså att borsta tänderna både morgon och kväll, skölja ur munnen regelbundet och använda tandtråd. Dessutom kan man försöka undvika starkt kryddad mat och alkohol.

Skulle man inte lyckas göra andedräkten bättre genom att sköta sin munhygien bättre så bör man uppsöka tandläkare för rådgivning och förslag till behandling.