Håravfall

Håravfall är ett utseenderelaterat problem som plågat män i århundraden. Att bli flintis är ett tecken på att man börjar bli gammal (oavsett ålder). I själva verket kan det drabba både ung som gammal, även om det självklart blir vanligare ju äldre man blir.

Det vanligaste, och mest populära, botemedlet idag är att helt sonika raka av sig håret när håret börjar tunnas ut alltför mycket. Det finns mängder av kända män som gjort detta tex.

Robert Aschberg och Bruce Willis. Män som man idag knappt kan minnas hur de såg ut med hår på huvudet!

Photo: 10incheslab/freedigitalphotos.net

Photo: 10incheslab/freedigitalphotos.net

Det finns en hel del medel på marknaden idag som ska hjälpa mot håravfall. Regaine är ett populärt medel som säljs på apoteket. Enligt utsago från tillverkaren hjälper det en majoritet av användarna.

Det är förstås lätt för tillverkarna av medel mot håravfall att sälja sina produkter. Många män gör allt för att minska effekterna av håravfallet och köper produkterna. Eftersom effekten ofta är minskat tempo i håravfallet så är det väldigt svårt att se någon större skillnad.

 

 

 

 

 

 

Orsaker till håravfall

Den mest påverkande faktorn när det kommer till just håravfall är genetiken. Det är alltså våra gener som styr hur stor risk vi har att drabbas av håravfall, eller kanske rättare sagt hur tidigt i livet vi kommer drabbas. För män så är det generella att alla tappar hår och blir tunnhåriga förr eller senare. Vissa blir det långt in i pensionsåldern medan vissa börjar tappa sitt hår redan i 20-års åldern. Håravfall är alltså högst individuellt och varierar mycket från person till person. Bland kvinnor är det dock mindre vanligt med håravfall, och de som har oturen att inte slippa undan drabbas i nästan alla fall sent i livet.

Men förutom genetiken så kan även infektioner, psykiskt stress och oro, bantning eller en förlossning vara sådant som orsakar ett håravfall. Vid dessa fall så växer håret oftast ut igen efter ett tag, även om det ibland kan ta väldigt länge innan allt växt ut igen.

Vissa sjukdomar, så som till exempel diabetes och en rad andra sjukdomar som beror på hormonförändringar kan också orsaka håravfall.

Behandling av håravfall

Som tidigare nämnt så är Regaine ett exempel på medel som kan används mot håravfall. Men som med många andra läkemedel så har det endast en begränsad effekt, och det går sällan eller aldrig att stoppa ett ärftligt håravfall. Beror hårfallet på någon sjukdom så går det dock oftast att medicinera så att håravfallet upphör.

Men om man drabbats av håravfall som beror på ärftliga faktorer så kan man bromsa upp håravfallet med en rad olika läkemedel, men i slutändan så kommer man inte kunna stoppa det helt. Kan man inte tänka sig att leva med tunt hår så är hårtransplantation då ett alternativ värt att tänka över.