Huvudvärk

huvudvärkDet finns knappt någon människa i världen som aldrig lidit av huvudvärk. Åkomman är mycket vanlig. Oftast brukar en eller två Alvedon eller Treo hjälpa mot huvudvärk. Annars så brukar huvudvärken gå över även utan vare sig Alvedon eller Treo, men de kan definitivt påskynda “läkandet”. Men om värken sitter i en vecka eller mer så bör man definitivt kontakta sjukvårdsrådgivningen för att få vägledning och råd.

Huvudvärk orsakas ofta av yttre påfrestningar så som stress, oro, rubbad dygnsrytm, för lite sömn, brist på motion och andra liknande saker. Därför är det bästa för att aktivt förebygga huvudvärk att leva en hälsosam och balanserad livsstil med bra kost, bra sömn, så lite stress som möjligt och tillräckligt med motion och avslappning.

Har man huvudvärk från alkoholbruk dagen innan så kommer huvudvärken förmodligen av att hjärnan är svullen från alkoholintaget. Den blir då för stor för sitt utrymme vilket orsakar huvudvärken. Läs mer om hur man lindrar baksmälla.

De som lider av migrän lider inte av huvudvärk. Även om det handlar om värk i huvudet så är det inte i närheten av vad friska upplever när de får vanlig huvudvärk. Migrän är ofta så intensiv att den orsakar illamående och gör personen inkapabel att ens stå upp. Migrän kan sitta i så länge som ett helt dygn i sträck och all form av fysisk ansträngning tenderar att göra värken värre.

Men om man lever en hälsosam livsstil, äter och sover bra, motionerar och ser till att få tillräckligt med avslappning så minskar man riskerna för att drabbas av migrän. Migrän är trots allt en ganska vanlig företeelse hos oss människor, och cirka tjugo procent av kvinnorna och tio procent av männen beräknas lida av migrän.

Mot migrän finns det en rad receptfria läkemedel som man kan ta för att lindra symtomen, och ifall man har svårare migrän så finns det även en del receptbelagda läkemedel som ska lindra värken effektivare än de receptfria varianterna.