Inkontinens

Det finns två huvudtyper av inkontinens eller urinläckage. Ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens. Sjukdomen kan drabba såväl småbarn som äldre. Dess främsta orsak är en försvagning av bäckenbottens muskler. De drabbade upplever en brist i kontroll, men det kan behandlas både med medicinering och diverse kroppsliga övningar.

Ansträngningsinkontinens är relaterad till graviditet, förlossning och klimakteriet hos kvinnor och uppstår vid upplevd stress. Ansträngningsinkontinensen brukar uppstå under skratt, nysningar, hosta och vid andra ansträngande aktiviteter.

Trängningsinkontinens eller reflexinkontinens sker utan någon uppenbar anledning och är inte beroende av någon aktivitet. En vanlig orsak till detta tillstånd är en ofrivillig sammandragning av detrusormuskeln. Några av orsakerna till denna typ av inkontinens är infektion, inflammation eller irritation i urinblåsan. Trängningsinkontinens uppträder vanligast under sömnen snarare än vid stressade situationer. Det kan ses som ett resultat av en nervskada, skador på ryggmärgen eller på hjärnan. Andra orsaker är Parkinsons sjukdom, MS eller en skada uppstådd under ett kirurgiskt ingrepp.

Inkontinens är faktiskt vanligare hos män än hos kvinnor och orsakerna kan vara allt ifrån prostataoperation, förstoppning och diabetes. Inkontinens kan också vara besvärande hos barn och ungdomar. Till exempel kan trängningsinkontinens uppkomma och ge utlopp för så kallad sängvätning. Det är vanligare hos pojkar än hos flickor.

Inkontinens kan kontrolleras genom att man bär engångskuddar som är en liknande motsvarighet till barnblöjor. Även särskilda dynor kan användas under natten. Tvättbara dynor är att rekommendera personer med kraftig inkontinens. Därför kan det också vara läge att inhandla sådana produkter som är väldoftande. Vissa människor går så långt att de installerar katetrar för bästa möjliga hygien.

Med hjälp av kostförändringar går det att bota inkontinens, och det är också möjligt att öva upp muskler. Yoga och meditation kan också hjälpa. Naturläkemedel såsom Cypress och eterisk olja är också bra hjälpmedel. Ett annat alternativ är homeopatiska läkemedel såsom Argentina Nit och Belladonna.