ögonoperationAtt många svenskar bär glasögon eller kontaktlinser är inte direkt någon hemlighet i dag. Det är mer eller mindre vardagsmat och frågan är om det inte är fler som bär linser och glasögon än det är som kan se utan. Hur som helst kan du slippa båda med en snabb ögonoperation.
Visst är det tur att både glasögon och linser finns. Men det vore så klart optimalt om du kunde behandla ögonen och korrigera ditt synfel permanent så att du slapp att sträcka dig efter glasögon när du vaknar på morgonen eller att du kunde slippa linser som skaver under ögonlocken.
I dag finns den möjligheten hos flera av de ögonkliniker som finns runt om i landet. Där erbjuder man lite olika typer av behandlingar med olika metoder för att korrigera allt från översynthet till närsynthet och astigmatism. Sistnämnda är alltså om du har drabbats av det som kallas för brytningsfel.

Brytningsfel i ögonen

De flesta som lever med synfel skulle förmodligen känna en viss befrielse om de äntligen kunde se perfekt på egen hand igen. Bland annat finns det de som lider av brytningsfel/astigmatism. Detta betyder att personen ser saker och ting diffust på långt och kort avstånd. Astigmatism brukar inte sällan förekomma ihop med antingen närsynthet eller översynthet.

När hornhinnans böjning blir skev kan exempelvis horisontella linjer och vertikala linjer ses med skillnad där närsyntheten spelar roll. En hornhinna ska nämligen inte vara skev utan den ska liksom vara kulformad. De som lider av brytningsfel har alltså fått en ojämn böjning på sin hornhinna. Därmed kommer det ljus som kommer in i ögat att brytas oregelbundet. Då träffar det inte heller en punkt. Istället kommer det att bre ut sig på näthinnan. Anledningen till brytningsfel kan bero på skador men också att det har skett någon slags rubbning då ögat har växt.
Vill du bli av med ditt brytningsfel och slippa glasögon och linser kan du boka en NoCut-operation. Denna behandling görs med laser och är både smärtfri och snabb. Om du vill kan du läsa mer om astigmatism på egen hand.

NoCut-metoden

Det är alltid lite obehagligt när man står inför ett kirurgiskt ingrepp i och med att det alltid finns en viss risk. Dock är det erfarna ögonläkare som tar hand om dig och med NoCut förblir ditt öga ”orört”. Med andra ord sköter lasern hela jobbet och den skär inte heller i ditt öga.
Men för att du ska känna dig lugn och trygg är det inte fel att läsa på om behandlingen innan den genomförs. När du har läst mer om hur det fungerar och vad du ska vara beredd på kan du alltid se hur en ”NoCut” operation går till. Då vet du också hur händelseförloppet ser ut på riktigt och då blir det förhoppningsvis också lite lättare att förbereda sig mentalt på det som komma skall med operationen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *