Sex beprövade sätt att gå ner i vikt

Bästa sätt att gå ner i vikt

Övervikt är en bidragande orsak till många av våra folksjukdomar. Dåliga matvanor, stress och för lite motion gör att många människor lägger på sig ohälsosamt många extra kilon. Vissa menar att själva fetman är en folksjukdom i sig. Som tur är finns det mängder med tips på hur man går ner i vikt. Tyvärr råder det även ganska mycket förvirring med mängder av dieter och rekommendationer som går stick i stäv med varandra. Finns det då några universella botemedel mot fetma? Vi ska titta på några väl beprövade metoder att hålla vikten.

Dra ner på brödet för att gå ner i vikt

Bröd innehåller snabba kolhydrater. Många av oss får i oss onödigt mycket socker och stärkelse genom brödet. Att undvika vitt bröd och dra ner på konsumtionen av bröd överhuvudtaget är nog det lättaste sättet att börja gå ner i vikt. När du väl äter bröd kan du välja fullkornsbröd och rågbröd till exempel.

Det råder delade meningar bland forskarna kring vilken typ av diet som är bäst – proteinrik, kolhydratsfattig, LCHF och så vidare. Det råder ändå enighet kring att man bör undvika de snabba kolhydraterna. Hit hör även godis och andra sötsaker. Som en positiv bieffekt kommer du att märka att sötsuget minskar efter ett tag när kroppen har ställt om sig.

Ät grönsaker i alla former

Grönsaker är sprängfyllda med nyttiga vitaminer, mineraler och fibrer. De flesta grönsaker innehåller dessutom ganska lite kolhydrater. Genom att äta mer grönsaker får du en skön mättnadskänsla samtidigt som du får ett fint näringsintag. Du behöver alltså inte svälta bara för att du vill gå ner i vikt. Det är en missuppfattning att grönsaker inte smakar så gott. Det handlar om att hitta goda råvaror.

Sedan måste grönsakerna tillagas på ett sätt som gör att de framstår i rätt dager. Vår personliga favorit är rotfrukter i ugn. Klyfta olika rotfrukter, ringla olivolja över och salta lite lätt och in i ugnen i 40 minuter på 200 grader. Underbart!

Att äta mycket grönsaker är ett sätt att gå ner i vikt
Att äta mycket grönsaker är ett sätt att gå ner i vikt

Hoppa över mellanmålen

Det finns en fixering vid fika och mellanmål i Sverige. Det är oklart vad rådet kommer ifrån egentligen men redan som barn har vi fått lära oss att ta en fikapaus, fruktstund, kvällsmacka och så vidare. Det må vara en sak för barn som rör sig hela dagarna, men för oss vuxna innebär det ofta onödiga kalorier. Om du känner att du behöver ett mellanmål är det inte förbjudet så länge som det är ett nyttigt mellanmål. Däremot bör du undvika de ”tvångsmässiga” mellanmålen. Det är OK att bara äta två eller tre gånger om dagen om du känner att du mår bra av det. Sabba då inte för dig själv genom att stoppa i dig extra mat bara för att du ”måste” hålla matrutinen. Vänta istället tills du blir hungrig.

Frukt är inte alltid bra för att gå ner i vikt

Frukt är gott och nyttigt – eller är de det? Frukter innehåller massvis med näringsämnen men tyvärr innehåller de även snabba kolhydrater. Det är mycket bättre att äta grönsaker än att äta frukt om du vill tappa vikt. Visst kan du äta frukt någon gång ibland, men du behöver inte göra det varje dag och absolut inte flera frukter per dag!

Skaffa en träningsrutin

Vi människor är byggda för att röra på oss. Vi behöver motion för att må bra. Många av oss jobbar stillasittande. Många av våra folksjukdomar har sina rötter i brist på motion. Fetma kan motverkas genom rätt träningsrutin. Det tar emot för många att komma igång. Tänk då på att det är bättre att träna lite men regelbundet än mycket och sällan. Sträck på benen då och då på jobbet. Ta en tur till köket och drick ett glas vatten. Försök ta en promenad på lunchen. Kanske kan du gå eller cykla till och från jobbet? De små träningstillfällena är ofta ett effektivare sätt att träna än att börja gå på träningspass eller till gymmet. En stegräknare eller smart klocka kan hjälpa att höja motivationen.

Sov gott!

En god natts sömn hjälper kroppen att reparera skador och motverka stress. Om du däremot sover för lite kommer sockersuget med stor sannolikhet att öka. Då blir det svårare att hålla sig borta från sötsakerna. En god natts sömn är en nödvändig del i ett hälsosamt liv. Se till att sängen är lagom hård/mjuk och att det är tillräckligt mörkt i sovrummet. Undvik kaffe sent på eftermiddagen och försök att lägga dig i tid. Din kropp och din våg kommer att tacka dig!