alkoholmissbruk

Dra ner på alkoholen!

Alkoholmissbruk är ett allvarligt problem som påverkar många människor över hela världen. Det kan leda till allvarliga hälsoproblem, relationssvårigheter och till och med döden. Men det finns hjälp att få för dem som vill dra ner på sin alkoholkonsumtion. I denna artikel ska vi titta närmare på alkoholmissbruk och några sätt att dra ner på alkoholen.

Vad är alkoholmissbruk?

Alkoholmissbruk innebär att man dricker mer än man borde och att det påverkar ens liv negativt. Det kan innebära att man dricker för mycket på en gång, att man dricker för ofta, eller att man har svårt att kontrollera sin alkoholkonsumtion. Det finns många orsaker till alkoholmissbruk, inklusive stress, ångest, depression, socialt tryck och ärftliga faktorer.

Hälsorisker med alkoholmissbruk

Alkoholmissbruk kan leda till många hälsoproblem, inklusive leversjukdom, hjärnskador, hjärtsjukdomar, cancer och mag-tarmsjukdomar. Det kan också leda till depression, ångest och andra psykiska problem. Alkoholmissbruk kan också skada relationer och orsaka problem på jobbet eller i skolan.

Alkohol innehåller mycket kalorier och är därför farligt på flera sätt. Dels är det ett gift för kroppen, vilket gör att kroppen fokuserar på att förbränna alkoholen först i levern, innan den förbränner kalorier från annan mat och dryck. Fettförbränningen minskar därför och vi blir tjocka när fettet lagras i kroppen.

Så här drar du ner på alkoholen

Om du märker att du har ett alkoholberoende, så ska du inte ”dra ner på alkoholen”, utan du skall sluta helt med alkohol. Nedanstående punkter är alltså mer för de som märker att alkholbruket har en negativ påverkan på livet, men kanske inte har utvecklat ett alkoholberoende (än).

 1. Bestäm dig för att dra ner på alkoholen: Det första steget för att dra ner på alkoholen är att bestämma sig för att göra det. Det kan vara en svår beslut, men det är viktigt att inse att alkoholmissbruk kan orsaka allvarliga problem på lång sikt.
 2. Sätt upp ett mål: Bestäm hur mycket alkohol du vill dricka och hur ofta. Det kan vara hjälpsamt att skriva ner dina mål och ha dem synliga så att du kan påminna dig själv om varför du gör det. Noll alkohol är ett bra mål.
 3. Skapa en plan: Skapa en plan för att hjälpa dig att nå dina mål. Du kan till exempel bestämma dig för att inte dricka alkohol under veckan, eller bara dricka en drink istället för flera.
 4. Undvik frestelser: Försök att undvika situationer där du vet att du kan frestas att dricka. Det kan vara att undvika barer eller att träffa personer som får dig att dricka.
 5. Sök hjälp: Om du har svårt att dra ner på alkoholen, kan du söka hjälp från en professionell. En terapeut eller läkare kan hjälpa dig att hitta de bästa metoderna för att hantera dina alkoholvanor.

Vart du kan vända dig

Det finns flera platser där man kan vända sig för hjälp vid alkoholmissbruk. Här är några exempel:

 1. Primärvård: Du kan prata med din husläkare eller sjuksköterska för att få hjälp att dra ner på alkoholen. De kan ge råd och hänvisa dig till specialistvård om det behövs. Se Vårdguiden 1177.se
 2. Beroendecentrum: Beroendecentrum är specialiserade på behandling av alkohol- och drogmissbruk. Där finns ofta psykologer, terapeuter och andra professionella som kan hjälpa dig att hitta lämplig behandling för din situation.
 3. Anhörigorganisationer: Det finns flera organisationer som är inriktade på att hjälpa anhöriga till personer med alkohol- och drogproblem. Dessa organisationer kan ge stöd och råd till både anhöriga och personer med missbruk.
 4. Självhjälpsgrupper: Självhjälpsgrupper som AA (Anonyma Alkoholister) och Sällskapet Länkarna kan vara ett värdefullt stöd för personer som vill dra ner på alkoholen eller sluta helt. Dessa grupper är ofta gratis och tillgängliga över hela landet.
 5. Online resurser: Det finns också många online resurser som kan vara till hjälp vid alkoholmissbruk, till exempel forum, chattar och appar som är designade för att hjälpa personer att sluta dricka.
 6. Alkohollinjen020-84 44 48. Kostar inget och du är anonym.

Det är viktigt att komma ihåg att det finns hjälp att få för alkoholmissbruk och att det är modigt att söka hjälp. Genom att ta det första steget och vända sig till en professionell eller en stödgrupp kan man få stöd och hjälp att hantera alkoholmissbruket.