Att ha en god handhygien och tvätta händerna är i dagsläget vårt enda riktiga skydd mot Coronavirus

Coronavirus/COVID-19: Hur skydda sig mot virussjukdomar?

Coronavirus, eller för den del andra virussjukdomar, är inte just nu klassade som folksjukdomar i Sverige. Detta kan dock snabbt komma att ändras, nu när världen står på gränsen till en pandemi av det nya Coronaviruset (COVID-19).

I dagsläget vet vi inte hur farligt det nya Coronaviruset är. Många felaktiga jämförelser görs med den vanliga säsongsinfluensan, men det är ju först i efterhand som vi kan göra vettiga jämförelser då det i dagsläget saknas tillräcklig data.

Symptom för Coronavirus/COVID-19

Tidiga symptom, som visar sig efter 2-14 dagar från exponering, är:

  • Feber
  • Hosta
  • Andningssvårigheter

Om du får dessa symptom, och du har varit på resa från en plats med spridd Coronavisussjukdom eller varit i kontakt med smittad person så ring Vårdguiden 1177. Åk inte till en vårdcentral! 1177 Vårdguiden ger dig närmare instruktioner hur du ska testas och vart du ska åka.

Testa dig hemma

Testa för pågående infektion: Det svenska företaget Dynamic Code har tagit fam ett enkelt test som visar om du har en pågående infektion för Covid-19. Testet kostar 495 kr och det går ut på att du själv samlar in provmaterial genom att gnugga den mjuka delen av en provtagningspinne i bakre delen av halsen och i främre delen av näsan. Därefter skickar du tillbaka provmaterialet till Dynamic Codes kvalitetssäkrade laboratorium för analys. Svaret får du därefter inom en vardag.

Testa för tidigare infektion / antikroppar: Werlabs erbuder ett annat sorts test som påvisar förekomsten av antikroppar (IgG) och kan ge dig svar på frågan om du tidigare har haft Covid-19. Testet tas som ett blodprov i armvecket av behörig sjukvårdspersonal. Dina resultat kommer förmedlas genom din digitala Werlabs journal inom 2-4 arbetsdagar.

Det finns även fler tester från bland annat Svensk Provtagning och Medisera. När du ska beställa coronatest på nätet så kontrollera vilken stad respektive leverantör har närmaste klinik. Corona-tester.se har en bra jämförelse på detta om du bor utanför de stora städerna i Sverige.

Riskgrupper

De flesta som drabbas av Coronaviruset blir lindrigt sjuka. Dessa bör efter samtal till Vårdguiden 1177 isoleras i hemmet. Ju äldre man där desto större är risken för att man blir allvarligt sjuk eller dör. Har man några andra bakomliggande grundsjukdomar så ökar risken för dödlig utgång markant. Högst dödlighet enligt en kinesisk studie verkar vara personer med hjärt-kärlsjukdomar, 10,5 procent, följt av diabetes, 7,3 procent. Därefter följde kroniska luftvägssjukdomar, högt blodtryck och cancer, som samtliga hade en dödlighet på mellan 5–6 procent.

Speciellt skall nämnas att rökare verkar vara överrepresenterade bland både allvarliga fall och bland döda personer. Har du inte slutat röka redan, så är det en mycket bra anledning att göra det nu. Det kan bokstavligen rädda ditt liv!

Skydd mot virusjukdomar

Det finns inga mediciner som dödar virus, som det finns mot bakteriesjukdomar. I dagsläget finns det inte heller något vaccin mot det nya Coronaviruset. Sannolikheten att drabbas av Coronavirus är därför ganska så hög. Det bästa vi kan göra är att undvika ett stort utbrott likt det i norra Italien. Ju längre utdraget virussmittan i Sverige är i tid, desto bättre: Dels överanstränger vi inte sjukvården, dels så ger vi oss tid att forska fram ett vaccin.

  • Det allra viktigaste och effektivaste är att ha en mycket god handhygien. Tvätta dig med tvål och vatten under minst 20 sekunder. Var noga med att tvätta mellan fingrar, fingertoppar/naglar och även upp på armarna. Tvätta händerna innan du äter, när du varit ute, och när du hälsat på någon. Använd handsprit som ett komplement.
  • Coronaviruset verkar vara en ”droppsmitta”, som smittar dig via ögon, näsa och mun. Ett munskydd vara en bra påminnelse om att inte peta sig i näsan eller munnen/ögonen, något vi alla gör utan att tänka på det. Vidare hjälper ett munskydd främst mot att skydda andra, som en rent fysisk barriär när du hostar och pratar.
  • Om du är högerhänt, så ta för vana att öppna dörrar, trycka bankomatkod och liknande med vänster hand. Använd gärna handskar (som du tvättar ofta) när du är i tunnelbana/bussar/liknande miljöer. Ät inte mat eller godis med händerna. Hälsa inte genom att ta i hand.
  • Undvik smittade personer. Detta innebär att undvika folksamlingar, speciellt inomhus. Undvik ställen dit smittade personer kan tänkas söka sig till – apotek och sjukvårdsmottagningar är två typiska ställen att undvika. Beställ receptfria apoteksvaror online i stället för i butik. Handla mat sällan – köp i stället då mycket mat på en gång.
  • Ett visst mått av ”prepping”, dvs förberedelser för att kunna överleva hemma i någon form av karantän under 14 dagar behöver du planera för. Om du är beroende av mediciner så se till att du alltid har ett lager av dessa hemma, så att du klarar dig minst 100 dagar (medicin kan ta slut på Apoteket vid en vårdkris)! Ha ett lager av vanliga värktabletter hemma, typ Ipren, så att du inte behöver uppsöka apotek för en vanlig huvudvärk eller förkylning. Ha ett lager av matvaror hemma i form av konserver och torrvaror – speciellt pasta och ris klarar sig väldigt länge. Handsprit är bra att ha hemma som ett komplement till tvål och vatten.