En god munhälsa är extra viktigt om du har diabetes

Hur diabetes kan påverka tandhälsan

Diabetes är vanligt bland den svenska befolkningen där fem procent beräknas ha sjukdomen. Diabetes påverkar även tandhälsan. I detta avsnitt tittar vi på vad man kan göra om man har fått sämre tänder på grund av sjukdomen. Diabetes kan påverka tänderna på flera olika sätt och det beror bland annat på att en jämn blodsockernivå är en viktig del av munhälsan.

Följande tandproblem kan uppstå på grund av diabetes:

  • Minskad salivutsöndring – mer karies
  • Muntorrhet – mer karies
  • Skador i små blodkärl – inflammation
  • Gingivit – bakterietillväxt, inflammation
  • Parodontit – bakterietillväxt, tandlossning

Det är framförallt svårinställd diabetes som påverkar tänderna, eftersom det kan leda till att man utsöndrar mindre saliv som i sin tur kan leda till muntorrhet. Saliv är viktigt i skyddet mot karies på grund av dess rengörande och bakteriedödande effekt, så utan ett tillräckligt salivflöde är kariesrisken mycket högre. Diabetiker som har en kontrollerad diabetes har inte mer karies än icke-diabetiker, eftersom de har en normal salivutsöndring.

Eftersom en diabetiker ofta småäter för att hålla blodsockernivån stabil kan det också påverka munhälsan. Tänder måste vila mellan måltider, men när man småäter utsätts tänderna för påfrestning utan paus. Det sliter på tänderna, samtidigt som matrester ständigt är närvarande vilket leder till ökad bakteriebildning och plack.

Tandhygien för diabetiker

Som diabetiker är det extra viktigt att rengöra tänderna noggrant med tandtråd, mellanrumsborste och tandborstning med fluortandkräm två gånger om dagen. Använd gärna en elektrisk tandborste som ger bättre och mer jämn rengöring. Det kan även vara bra att skölja tänderna med en fluorlösning mellan måltiderna. Regelbundna besök hos tandhygienisten är ett måste när man har diabetes. Personer som har svårinställd diabetes kan ha rätt till tandvårdsbidraget STB från Försäkringskassan.

Om tänderna har blivit missfärgade behöver det inte innebära att man har skadade tänder. För det mesta beror det på ytliga fläckar från olika livsmedel. För att få bort fläckarna kan man använda en blektandkräm eller en tandblekning. Om du är diabetiker och har känsliga tänder ska du vara noggrann att bara använda tandblekning hemma bäst i test som rekommenderas av andra. Lider du av muntorrhet kan du köpa salivstimulerande läkemedel på apoteket.

Tandlossning och inflammation

Diabetiker drabbas oftare av tandköttsinflammation som kallas för gingivit och tandlossningssjukdom som kallas för parodontit. Det är ännu inte helt klart varför det är så, men om man har höga blodsockervärden kan parodontiten utvecklas snabbare. Högt blodsocker leder till ökad inflammationsrisk över hela kroppen och även i munnen. Man tror även att det beror på att diabetes kan skada små blodkärl och minska blodflödet i tandköttet. Tandlossning börjar med inflammation i tandköttet och ligger bakterier kvar kan det bilda djupa tandköttsfickor som leder till att tanden kan lossna.